مالتودکسترین چیست؟
مالتودکسترین چیست؟

مالتودکسترین یک ترکیب کربوهیدراتی شبیه نشاسته است که بصورت صنعتی تولید می‌شود. ماده اولیه این کربوهیدرات را از سیب زمینی، ذرت و برنج می گیرند و در صنایع غذایی از آن بهره می‌جویند. از این ماده در جهت ایجاد پایداری، افزایش قوام محصول و افزایش احساس طعم در مواد غذایی استفاده می‌شود. این ماده در قوام سس‌ها، ماست‌های همزده، رب، کشک، کنسرو، کمپوت و نوشیدنی‌ها و هر ماده‌ای که نیاز به قوام داشته باشد استفاده می‌شود.

همچنین از این ماده برای افزایش احساس طعم در مواد غذایی استفاده می‌شود. زمانی که از این ماده استفاده می‌شود مصرف کننده طعم عمیق‌تر از ماده خوراکی احساس می‌کند که در افزایش اقبال مشتری تأثیر گذار است.

مالتودکسترین به عنوان حجم دهنده در صنایع غذایی استفاده می‌شود. همچنین این ترکیب ضمن افزایش پایداری محصول ماندگاری محصولات غذایی را ارتقا می‌بخشد.

ماست‌های همزده که امروزه طرفداران زیادی دارد از این ترکیب استفاده می‌کنند. مصرف کننده به زعم خود تصور می کند که کیفیت ماست بالاتر است. برخی از مصرف کنندگان نیز قوام ماست را در میزان چربی آن تصور می‌کنند. لذا مصرف کنندگان ماست‌های همزده قوام این ماست‌ها را به میزان چربی از دست نرفته شیر آن می‌دانند. این تصور اشتباه است و تولید کنندگان ماست همزده می‌توانند شیرهای بدون چربی را از طریق ترکیبات مالتودکسترین یا دیگر کربوهیدات‌های مشابه به یک ماست همزده خوشمره تبدیل کنند.

مالتو دکسترین چطور ساخته می شود؟

همانطور که پیشتر اشاره شد این ماده یک کربوهیدات است که بطور صنعتی از ذرت، برنج و سیب زمینی بدست می‌آید. تولید این افزودنی صنعتی دارای یک مرحله فیزیکی و یک مرحله شیمیایی است. مرحله فیزیکی این فرآیند شامل یک مرحله حرارت دهی می‌باشد. در مرحله حرارت دهی کربوهیدرات‌های درون ذرت، برنج و نشاسته پخته می‌شود. پس از این مرحله وارد یک مرحله فاز شیمیایی می‌شود. در این مرحله با افزودن مواد شیمیایی همچون برخی اسیدها یا برخی آنزیم‌ها نشاسته طبیعی تبدیل به یک پودر سفید رنگی می‌شود که به آن مالتودکسترین اطلاق می شود.

مالتودکسترین آری یا نه؟

در این که آیا این نشاسته صنعتی و دیگر ترکیبات مشابه برای انسان مضر هست یا خیر سوالی است که نیاز به پژوهش‌های تخصصی دارد که در این مجال و مقال نمی‌گنجد. اما بطورکلی عده‌ای از انسان‌ها هستند که سبک زندگی و تغذیه خود را سلامت محور جلو می‌برند. این افراد هر گونه ماده غذایی که با دخالت انسان فرآوری می‌شود را به دید بد به آن نگاه می‌کنند. آنان از مصرف خوراکی‌های صنعتی سر باز می‌زنند و مواد غذایی که دارای مواد افزودنی باشد را عامل بیماری‌های نهفته‌ای می‌دانند که به مرور و چراغ خاموش در انسان گسترش می‌یابد.

آنها معتقدند که مواد غذایی در حالت طبیعی برای انسان سودمند و هر آنچه جعل و دخالت بشر در آن باشد و آن را از طبیعی به تصنعی بدل کند عامل بیماری‌ها هستند. حکیمان و طبیبان طب مزاجی نیز معتقدند که افزودنی‌ها سبب غلبه اخلاط سرد در بدن انسان می‌شود. آنان سردی‌ها را عامل بیماری‌ها معرفی می‌کنند.

یک اظهار نظر در مورد مالتودکسترین مربوط به سازمان غذا و دارو ایالات متحده آمریکا است. این سازمان مالتودکسترین را سالم دانسته است.

نکته دیگر در مورد مالتودکسترین آن است که این ماده ارزان قیمت است عموماً از ذرت تراریخته استفاده می‌شود. محصولات تراریخته منتقدان گسترده‌ای دارد. هر چند یافته‌های زیادی در مورد اثرات سوء محصولات تراریخته در دسترس نیست اما بخاطر جعل و دخالت بشر در فرآیندهای طبیعی این محصولات ابهامات زیادی را برای صاحب نظران بوجود آورده است. محصولات تراریخته منتقدین زیادی دارد که بصورت جنبش‌های اجتماعی بدل شده‌اند و توانسته‌اند بر قوانین حکومتی کشور خود اثر گذار باشند. در برخی از کشورهای اروپایی هم قوانین سخت گیرانه ای در برابر تولید عرضه محصولات تراریخته وجود دارد. یکی از قوانین سخت گیرانه برچسب گذاری اجباری روی این محصولات می‌باشد.